English Web Site
English Site


Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Πολιτική Προστασία - Ελλάδα


Εκθεσιακός Χώρος
Ένας σύγχρονος, καταξιωμένος εκθεσιακός χώρος, όπως είναι το MEK Παιανίας, φιλοξένησε την 1η Διεθνής Έκθεσης Πολιτικής Προστασίας Ασφάλειας Πυρασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας και Ειδικού Εξοπλισμού ΟΤΑ InterAigis 09.


Περισσότερα

Εκθέτες
Η InterAigis 09 εξασφάλισε την παρουσία στην Έκθεση εκατοντάδων στελεχών Πολιτικής Προστασίας από τις χώρες τις Ευρώπης και των Βαλκανίων. Επιπλέον απεύθηνε και 50.000 ατομικές προσκλήσεις σε επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη Πολιτικής Προστασίας του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Κοινότητας.


Περισσότερα

Εκθέματα
Τα εκθέματα που προβλήθηκαν μέσω της InterAigis 09 αφορούν τους τομείς Ειδικού Εξοπλισμού & Μέσων Πυρασφάλειας, Πυροπροστασίας και Πυρόσβεσης, Ειδικού Εξοπλισμού και Μέσων Ασφαλείας, Ειδικού Εξοπλισμού και Μέσων Πολιτικής Προστασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Παροχής Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας - Ασφάλειας - Πυρασφάλειας και Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Προγραμμάτων.


Περισσότερα

Επισκέπτες
Στελέχη και Προσωπικό Δημοσίων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Συναφών Υπουργείων & Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, συμπεριλαμβάνονται στους επισκέπτες της InterAigis 09.


Περισσότερα


Παράλληλες Εκδηλώσεις
Παράλληλα με την έκθεση InterAigis 09 πραγματοποιήθηκαν Συνέδρια, Ημερίδες, παρουσιάσεις εταιρειών και επιδείξεις μέσων & εξοπλισμού.


Περισσότερα


Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας


Παράλληλες Εκδηλώσεις

Παράλληλα με την έκθεση InterAigis 09 πραγματοποιήθηκαν Συνέδρια, Ημερίδες, παρουσιάσεις εταιρειών και επιδείξεις μέσων & εξοπλισμού.

Fire Safe Europe 2009 - Η ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2009

Πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την Έκθεση InterAigis 09, την 1η Έκθεση Πολιτικής Προστασίας, Ασφάλειας, Πυρασφάλειας και Ειδικού Εξοπλισμού ΟΤΑ που έγινε από 21-24 Μαΐου στο ΜΕΚ ΠΑΙΑΝΙΑΣ το Πανευερωπαϊκό Συνέδριο Fire Safe 2009 με θέμα την Πυρασφάλεια της Ευρώπης.

 

Υποστηρικτές

Παράλληλες Εκδηλώσεις - Interaigis 09Το συγκεκριμένο Συνέδριο ήταν μια πρωτοβουλία της FEU (Ομοσπονδίας Αξιωματικών Πυροσβεστικής της Ε.Ε.) οργανώθηκε από την εταιρεία ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ & ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής  Προστασίας, της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδος. Την επιστημονική και οργανωτική υποστήριξη είχε ο Υποστράτηγος του Π.Σ.ε.α. Διαμαντής Γ. Νικόλαος.  

Παράλληλες Εκδηλώσεις  - Interaigis 09Στο συγκεκριμένο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι δράσεις, οι δομές και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στις παραμεσόγειες χώρες σχετικά με την αντιμετώπιση κυρίως των δασικών πυρκαγιών αλλά και των μεγάλων καταστροφών.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 22 & 23 Μαΐου και θα αναπτύχθηκε σε πέντε θεματικές ενότητες και την έναρξη των εργασιών του έκανε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Μαρκογιαννάκης Χρήστος.

Η πρώτη ενότητα αφορούσε τις Δασικές πυρκαγιές και υπήρχαν εισηγήσεις όπως:

  • για τον Ελληνικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και για τις Δασικές Πυρκαγιές με εισήγηση του κ. Φοίβου Θεοδώρου, Δασολόγου M.Sc, Διευθυντή Εθνικού Σχεδιασμού ΓΓΠΠ
  • για την συμβολή και την αξιοποίηση ΜΚΟ και εθελοντικών ομάδων στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών από τον Δασολόγο κ. Δημήτριο Σπαθή πρόεδρο του φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας
  • για τις προτάσεις αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών από το Γερμανικό δασικό Σώμα με εισηγητή από τον κ. Ραλφ Ακερμαν  Αντιπρόεδρο CTIF & DFV
  • για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για τις Δασικές Πυρκαγιές και η Ελληνική Συμμετοχή: Fire 5, Modules, R2C7 με εισήγηση της Δρ. Σαϊνη ΚΝ, Επιπυραγού, Βοηθού ΓΓΠΠ.
  • για τις Δασικές Πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007 στην Ελλάδα με εισήγηση του Παραλίκα Αποστόλη για λογαριασμός της Ένωσης  Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και Μελών της Ένωσης Αξιωματικών και Παππά Αναστασίου ο οποίος είναι και ο μόνιμος εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στην FEU.
  • για την έγκαιρη προειδοποίηση με σύγχρονα τεχνικά μέσα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών από τον δρ. Βασίλειο Στεργιόπουλο.

 

Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με τη χρήση των εναέριων μέσων στη Δασοπυρόσβεση όπως :

  • για τη χρήση μισθωμένων εναέριων Μέσων Δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα από τους εκπροσώπους των εταιρειών Αναστάσιο Οικονόμου της ICSS και Παναγιώτη Μέξια της SCORPION που πραγματοποιούν αεροπύροσβεση στην Ελλάδα με μισθωμένα ελικόπτερα.
  • για τη διαχείριση των εναέριων Μέσων και τη Διεθνή  Συνεργασία από τον Μαρκαντώνη Ανδρέα Υποστράτηγο του Π.Σ.ε.α.
  • για τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων μέσων στην Ουγγαρία με εισηγητή τον Agoston Restas εκπρόσωπο της  Ουγγαρίας  στην FEU.

 

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάστηκαν θέματα την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων σε μεγάλης κλίμακας με  εισηγήσεις όπως:

  • για την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών στην Ελλάδα με εισηγητή τον κ. Πύρρο Δημήτριο
  • για τις διασυνοριακές διαδικασίες στην Eyregio Maas-Rhine με εισηγητή τον Erwin Lausberg
  • για τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και την επικοινωνιακή πολιτική σε μεγάλης κλίμακας συμβάντα με εισηγητή τον Διαμαντή Νικόλαιο, Υποστράτηγο ε.α. και Νομικό και τον Επιπυραγό Σταμούλη Ιωάννη, εκπρόσωπο της ΕΑΠΣ.
  • για τα συμβάντα μεγάλης κλίμακας και τις εντολές συστήματος με εισηγητή τον Goeran Schnell,
  • για τα διδάγματα από καταστροφές μεγάλης έκτασης στην Τσεχία με εισηγητή τον Vladimir Vlcek
  • για την πυρασφάλεια μέσων μαζικής μεταφοράς στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα με εισηγητή τον Joachim Gottwald


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω επικαιρότητας αλλά και πρόσφατων εμπειριών παρουσίαζαν οι εισηγήσεις των Delpratto και Marcella από το Πυροσβεστικό Σώμα της Ιταλίας σχετικά με την άμεση ανταπόκριση και το μέσο επικοινωνίας στους σεισμούς της Laquilla στην Ιταλία.

Στην τελευταία ενότητα του Συνεδρίου παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Fire Safe Hotels που αφορά την Πυρασφάλεια των Ξενοδοχείων στην Ευρώπη με εισηγήσεις :

  • για την Ελληνική προσέγγιση της Πυρασφάλειας των Ξενοδοχείων με εισηγητή τον Πυραγό Αναστάσιο Παππά για την ένωση αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος , και
  • για το σχέδιο Πυρασφάλειας Ξενοδοχείων της FEU με εισηγητή τον Dieter Nuessler, Πρόεδρο της FEU.

    Το σχέδιο αυτό τελεί υπό την Αιγίδα της Ε.Ε. και στοχεύει στη κατάρτιση ελέγχου και πιστοποίησης των Ξενοδοχειακών Εγκαταστάσεων και καταλυμάτων που θα ενισχύει την εκπαίδευση του προσωπικού στα ζητήματα πυρασφάλειας που καλύπτει τις απαιτήσεις των οδηγιών και των συστάσεων της Ε.Ε.
    Στην στρατηγική για την επίτευξη του σκοπού αυτού, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μιας μεθόδου για την απονομή Ευρωπαϊκής ποιοτικής ετικέτας για τη Πυρασφάλεια, ανάλογη της αξιολόγησης για την άνεση και την πολυτέλεια, με διαφορετικό αριθμό φλογών αντί αστεριών ανάλογα με το επίπεδο των μέτρων πυρασφαλείας.


Το Συνέδριο παρακολούθησαν Αξιωματικοί Μέλη της FEU, Αξιωματικοί και στελέχη της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι των Βαλκανικών Χωρών και της Κύπρου, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές Πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα καθώς και φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων.  

 

Πολιτική Προστασία

 

Χορηγοί και υποστηρικτές της InterAigis 09 Περιφέρεια & ΑυτοδιοίκησηΈνωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ & ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Federation of the European Union Fire Officer Associations Περιοδικό Security Magazine Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής FIRE RESCUE NEWS FIRE & SECURITY MAGAZINE Αθήνα 9.84

 

Η Έκθεση | Επισκέπτες | Εκθέτες | Εκδήλωση Ενδιαφέροντος | Δήλωση Συμμετοχής | Διαφήμιση | Επικοινωνία